Есе: віконце у світ студента

Із самого дитинства мріяли писати твори, наче майстер цієї справи, але поки успіхи в даній царині бажають кращого? Так, комусь вдається добре писати твори змалечку, а хтось не може опанувати це мистецтво навіть у ВНЗ, але за допомогою циклу матеріалів на нашому сайті, а також прикладам творів, розміщеним тут, ви зможете створювати есе не гірше за професіоналів. Ця стаття містить базові рекомендації для абітурієнтів щодо того, як написати гарне есе для вишу, а також щодо довершених творів в процесі навчання у ньому. Тут пояснюється, що таке есе, його мета, та як написати гарний твір, щоб думка лилася, наче ріка.

Перший твір в університеті: як це буває?

Протягом багатьох років есе використовувалося як засіб оцінки мови та письма. В основному це було пов’язано з академічною сферою, оскільки твір студента, на щастя розкриває багато про нього/неї, його/її раціональну силу, уяву, структурність, зв’язність, креативність і силу думки. Серед численних есе, доступних у літературі, твір у виш називають особистим висловом, тому його мета – продемонструвати себе та переконати приймальну комісію університету, до якого ви збираєтесь йти, не лише розглянути вашу заяву, але й дозволити вам вступити у ряди студентів. Майте на увазі, що ваш твір – це краса, що розкриє багато про вас і вашу особистість, чого повною мірою не зможуть зробити ваші оцінки, середній бал або сертифікати. Тому, пишучи, ви повинні пам’ятати, що мета написання есе для вишу – показати, хто ви є. Есе має бути простим, але елегантним і використовувати офіційну мову, лаконічним і написаним по суті. Як і будь-який інший твір про кохання тощо, есе для коледжу повинно мати:

  • вступ – де ви пояснюєте, чому пишете есе
  • основну частину – де ви аргументуєте свої погляди чи думки
  • висновок – короткий зміст вашого есе Слід зауважити, що контрольний твір для вступу в університет належить до академічної категорії написання, тому в ньому слід використовувати красномовну лексику, багато пасивного стану, коли це необхідно, і точні граматичні та синтаксичні структури. Есе пишеться від першої особи, і активною формою вказує на відчуття солідності, тоді як пасивна форма іноді може передавати невпевненість. Для того, щоб із самого початку написання твору не стало ніччю жахів для вас – прочитайте всі вимоги, висунуті вишем, а потім продумайте всі необхідні деталі про себе, які будуть включені в есе. Завжди краще братися до роботи якнайшвидше, тому що це дає достатньо часу, разом із можливістю приділити набагато більше уваги проєкту та дати вашому мінітвору кращі шанси на успіх. Будьте собою, вирішуючи, що написати про себе, але при цьому пам’ятаючи про те, що вигадувати та надмірно фантазувати буде нерозумно. Складіть план есе та почніть писати відповідно до нього, завжди намагаючись залишатися зосередженим під час праці. Ви повинні зосередитися на тому, щоб повідомити приймальній комісії, чому вони повинні забронювати для вас місце у цьому виші, і зробити це у дуже переконливий спосіб. Не робіть цей твір-характеристику власної особистості надто довгим, орієнтуючись на обсяг близько 600 слів і не пишіть усі деталі, які можуть бути непотрібними на даному шляху. Крім того, скористайтесь перевіреною схемою: написання, вичитка та переписування, тому що це, зазвичай, дає чудові результати.

Есе: народний твір, в якому досить складнощів

Не секрет, що есе чи твір в українському виші – одне з найскладніших стилістичних утворень, яке потребує зрілості та перспективності автора. Він обговорює професійні теми (політику, філософію, культуру) і охоплює кілька жанрів. Нарис, зазвичай, визначають як жанр із кола публіцистики, літератури та професійного стилю, отже саме від автора залежить, якому напрямку він наддасть перевагу під час написання твору, і яких персонажів там буде освітлювати (якщо, звичайно це не окреслено завданням). Найбільшою специфікою есе є значний простір для творчості та мислення, який воно пропонує автору. Якщо ви відчуваєте потребу в словесній прогулянці – киньтесь у невідоме під назвою «есе» із задоволенням. А для того, щоб все справді вийшло довершеним – прислухайтесь до наступних порад:

  • Обирайте тему правильно. Першою умовою, безсумнівно, є вибір теми (наприклад, твір на тему «Кохання Остапа і Соломії» у повісті «Дорогою ціною» М. Коцюбинського). Ви повинні знати сферу, в яку ви вирішили заглибитися у своєму мисленні, з абсолютною точністю та ретельно дослідити всі її закутки та щілини. При цьому, якщо є можливість обирати, не робіть це навмання шляхом жеребкування, а замість цього знайдіть тему по душі. Якщо ви підтримуєте гармонійні стосунки з центральною думкою свого есе, написання буде проходити природно, і у вас не виникне проблем із забезпеченням усіх контраргументів та інтерпретацій. Також візьміть до уваги той факт, що ваш твір-мініатюра несе певне повідомлення не лише викладачеві чи вашим знайомим тут і зараз, а й, можливо, наступним поколінням, тому його не потрібно ставити в жорсткі часові рамки (знову ж таки, якщо це не суперечить завданню чи обраній темі). Але це не означає, що твір має вироджуватися в порожні фрази та словоблуддя. Тему можна адаптувати до сучасного стану суспільства, часто це навіть вітається.
  • Шукати, шукати і ще раз шукати надійні джерела. Якщо ви знайшли тему для твору у літературі, чи в іншій сфері, наступає друга, набагато складніша частина. Тут вам доведеться шукати всю можливу інформацію про проблему, різноманітні погляди, контраргументи та можливі незгоди певних груп. У своїх пошуках точно окресліть сферу свого повідомлення читачеві, будьте безпристрасні і не дотримуйтесь жодної думки, навіть якщо ви з нею абсолютно не згодні. Написання есе згодом дасть вам достатньо місця, щоб висловити свою незгоду в процесі.
  • Пишіть з бажанням принести щось нове. Далі йде найважливіша частина, тобто саме написання твору з обраної теми. Зрозумійте, що есе не є висловлюванням обурених громадян, а також не являється одноосібною заявою про ваше несхвалення без рівних умов обговорення та освітлення думки різних сторін. Це навіть не перелік проблем і не короткий виклад основних повідомлень ЗМІ, які ви відчуваєте потребу прокоментувати. Тому, під час написання есе майте на увазі:
  • Зв'язність тексту (когерентність)
  • Абзац (нова ідея, новий абзац)
  • Роздуми (це не науковий експеримент чи перевірка на практиці, а ваші роздуми)
  • Багатий словниковий запас (не повторюйтеся, використовуйте все, що може запропонувати українська мова)
  • Орфографія та орфографічні помилки (це також дуже важливо) У вступі спробуйте окреслити читачеві те, що його чекає в наступні хвилини читання, про що йдеться і які думки висвітлюються у творі? Що ви хочете пояснити і чому ви відчуваєте потребу поділитися своєю точкою зору? Яка передумова та розвиток подій, що ви коментуєте? Читач повинен вчасно дізнатися про це, щоб у разі потреби включити фантазію, або, навпаки – раціональне мислення. Не бійтеся використовувати риторичні запитання, ставте питання читачеві та використовуйте у творі красу змісту української мови. Забудьте про кліше та модні слова: їм не варто відводити місце в есе. Замість цього будьте креативними та помірно використовуйте гіперболу та іронію. Основна частина або суть есе вже занурюється у конкретні деталі та розглядає проблему з усіх можливих і неможливих точок зору. Також залиште місце для протилежної думки, як раціональної, так і, на вашу думку, абсурдної. Читач має право сам вирішувати, за кого йому далі «вболівати».
  • Будьте сміливими, але не агресивними. У своєму творі по повісті В. Рутківського «Джури козака Швайки», або на іншу тему, нападайте на безглузді твердження та дивні заяви з високо піднятою головою, але не робіть це надто агресивно, і, тим паче – безпідставно. Ви повинні підкріплювати будь-яку критику чіткими фактами та обставинами, наводячи приклади і знову ж таки не страхаючись жартівливих перебільшень. Спробуйте пояснити, чому той чи інший погляд на предмет неправильний, що несе у собі ваша точка зору і в якому контексті. Не бійтеся бути конкретними і прямо називати винних або створювати алегорії, але завжди пам’ятайте про основне правило: есе є письмовою формою, тому критика у вашому творі має відповідати високому літературному рівню. У самому кінці читач має побачити резолюцію, або, говорячи простою мовою, отримати відповіді на питання типу: Куди насправді веде ваше есе? Як ви думаєте, яке рішення призвело до такого фіналу? Кому це вигідно? Які кроки ми можемо зробити, щоб покращити ситуацію? Ви також можете узагальнити свої твердження, але, при цьому, читач має відчути, що ваш нарис був не аналізом проблеми чи істеричним криком у темряві, а цінним внеском.
  • Використовуйте різноманітні мовні прийоми. У вашому творі слова – це головний інструмент, тому створюйте паралелі, знаходьте свіжі метафори та метонімії, використовуйте символізм, а також перебільшення та іронію. Не бійтеся цитувати українські і закордонні уми і видатні історичні особистості, тому що це додасть есе серйозності та певної експертності. Але при цьому не перестарайтеся з цитатами, адже мова йде не про те, щоб якнайкраще представити свого кумира. Коли ви самі відчуєте, що ваш твір по п’єсі «Мина Мазайло» М. Куліша переповнений мовними засобами – скиньте оберти і будьте природними та правдоподібними. Ніхто не хоче читати надмірні, і фальшиво кумедні порівняння у великих обсягах.
  • Ентузіазм цінується. З кожного тексту, будь то простий опис чи зрілий твір по роману, можна прочитати ентузіазм і пристрасть автора. Пишіть із задоволенням, думайте з почуттям внутрішнього переконання і точно не намагайтеся змусити себе закінчити текст за годину, тому що довершене есе вимагає часу та значної кількості роздумів. Коли ви відчуєте, що мозковий потенціал протягом дня перенасичений – вимкніться та перестаньте думати про есе. Ви побачите на власному досвіді, що наступного разу, коли сядете за комп’ютер, точно будете знати, що писати. Також під час письма ви можете виявити, що змінили основну думку в запалі роботи, але тут немає нічого страшного. У цьому і полягає краса створення твору, чудовий світ якого вам належить пізнати. Просто перепишіть початок і продовжуйте свої думки в обраному напрямі. Вам задали написати твір мовою Байрона, або на українській, але часу та сил на це просто немає? Команда спеціалістів з нашого сайту вже готова створити літературний твір найвищого ґатунку згідно з всіма вимогами і часових рамок. Все що від вас потрібно – звернутися до нас і згодом отримати довершене есе на найвигідніших для вас умовах.

КОНТАКТИ

ГРАФІК РОБОТИ

Ми відкриті 24/7

ДІЗНАТИСЬ ВАРТІСТЬ

Оберіть послугу

Для швидкого звʼязку рекомендуємо залишати
номер телефону або @контакт в Telegram

Я даю згоду на обробку своїх персональних даних відповідно до політики
конфіденційності
та приймаю умови договору публічної оферти

Уже замовив(ла) роботу?
Залиш відгук про роботу кролика, для
нього це дуже важливо!

Залишити відгук