Шлях до успішної презентації

У кожній компанії, або під час навчання у ВНЗ, трапляється так, що виникає потреба скласти презентацію про себе або свій проєкт для колег, підлеглих, начальства чи викладачів. Наприклад, часто питання на кшталт: «Як зробити та оформлювати презентацію» про результати компанії, новий продукт або плани на майбутнє, нерідко дратують самого спікера або його аудиторію, тому і ті та інші не отримують особливої користі від проведеної роботи. Ви, напевно, самі відвідували таку презентацію і в кінці виявили, що не зрозуміли багато з того, про що йде мова. Ось декілька порад щодо того, як ви також можете зробити текст презентації та слайди найцікавішими та довершеними з тих, які коли-небудь бачила ваша аудиторія.

Презентація: в чому і як зробити проєкт, щоб він не був нудним?

Чому доповідачам так часто не вдається зацікавити аудиторію, навіть якщо вони вставлять анімацію у презентацію та дозволять звантажити її всім охочим? І чому часто складається враження, що половина аудиторії позіхає, а інша половина непомітно грається на мобільному телефоні? Річ у тім, що доповідачі часто бояться привнести оригінальну ідею або формат у свою презентацію, навіть якщо зроблять її у слайдах за всіма правилами. Вони покладаються на «традиційні» процедури та хочуть якнайшвидше завершити презентацію. В результаті вона виходить трохи нудною як для ведучого, так і для глядачів. Якщо ж розібратися з усім докладніше, то слово презентація має три значення: це пояснення, зразок чогось або демонстрація продукту, створеного в комп’ютерній програмі для презентацій (наприклад, як створити презентацію у MS PowerPoint, можна дізнатися зі статей у Мережі та роликів на відеохостингах). У наш час презентація є найпоширенішим способом донесення вичерпної інформації до групи людей, який використовує як вербальні, так і візуальні засоби. Таке поняття як презентація використовується для представлення продукту, послуги, проєкт, ідеї чи думки. Ми презентуємо таку працю на нарадах, у виші, під час ділових зустрічей, на різних світських заходах або на конференціях і тренінгах. Здебільшого ми презентуємо свої ідеї за допомогою PowerPoint.

Як зберегти цікавість до презентації?

Не знаєте, як вставити відео у презентацію, або зробити її довершеною? Використовуйте наступні поради, і у вас все вийде:

  • Презентація має бути короткою та по суті.
  • Ваша презентація завжди повинна відповідати меті та відведеному часу.
  • Текст повинен бути написаний великим шрифтом і на слайді не повинно бути занадто багато інформації (не більше десяти рядків).
  • Нема потреби писати все в презентації, просто перерахуйте ключові моменти, які потім розгорніть і поясніть усно.
  • Виберіть розмір шрифту, колір об’єктів і контраст фону та переднього плану таким чином, щоб аудиторія могла легко прочитати все.
  • Завантаживши програму презентації не бійтеся включати в презентацію зображення – вони привертають увагу, додають інтересу, тому повинні бути ілюстративними.
  • Велика кількість скачаних анімацій в презентацію, або миготливих зображень ускладнюють орієнтацію глядачів, відвертають увагу.
  • Наприкінці виступу доцільно стисло підсумувати його та вказати джерела, з яких бралася інформація.
  • Пам'ятайте, що презентація вдома на моніторі та у ВНЗ або на роботі на дата-проекторі виглядає абсолютно по-різному – на моніторі кольори просвічуються і сяють, тоді як на екрані вони більш матові.
  • Спробуйте чорновий варіант презентації, відтворіть її на екрані, виміряйте свій час. Зробити презентацію: усна форма викладу Для того, щоб презентація товару тощо пройшла успішно, потрібно:
  • Бути добре підготовленим – знати та розуміти, що ви представляєте аудиторії.
  • Повернутися обличчям до аудиторії та підтримувати зоровий контакт.
  • Ваше мовлення має бути плавним, зрозумілим, безперервним.
  • Говорити достатньо голосно і використовувати літературну мову.
  • Не забувати про невербальне спілкування, стати прямо, не схрещувати ноги, не класти руки за спину чи в кишені.
  • Уникати надмірної жестикуляції.
  • Намагатися бути максимально природними, невимушеними, посміхатися.
  • Не боятися активно залучати аудиторію під час презентації.
  • Залишити місце для питань у кінці презентації.

Як створити презентацію мрії: 10 порад

У даному розділі описано ключові кроки для успішної презентації (з додаванням анімації та без) як під час підготовки, так і під час її проведення. Ви дізнаєтесь, що потрібно контролювати під час презентації, а чого уникати:

  • Знати, чого хочете досягти презентацією. Важливо не лише те, що ви говорите аудиторії, але перш за все, чому ви виступаєте та чого хочете досягти своєю презентацією на українській чи англійській мовах. Запитання «яка мета» на початку підготовки вашої презентації вплине на зміст вашої презентації та допоможе вам вибрати суттєву інформацію та аргументи.
  • Розуміти свою аудиторію та її очікування. Форма виступу пов'язана з особистістю ведучого, що відіграє вирішальну роль у його загальному тону. Проте не можна стверджувати, що певна харизма є 100% гарантією успіху. Тому завжди розглядайте свою роль у співвідношенні з очікуваннями конкретної аудиторії. Якщо ви знаєте, хто ваша аудиторія, ви зможете краще контактувати з нею під час презентації, а ваше невербальне спілкування також буде набагато впевненішим і переконливішим.
  • Структурувати та підтримувати аргументи. Зробіть відбір основних моментів створеної презентації в powerpoint і зрозумійте – чи те, що ви розповідаєте аудиторії, наближає вас до цієї мети. Класична структура вступу, розділу та висновку також використовується при створенні презентації. Намагайтеся говорити чітко, ясно і простими реченнями. У будь-якому випадку необхідно закінчити презентацію дією та мотивацією.
  • Вступ і завершення презентації. Початок написаної презентації разом із висновком є одними з найважливіших частин. У вступі слухачі формують перше враження на основі вашої поведінки, одягу та інших, здавалося б, дрібниць. Так само в кінці презентації ви справляєте на них остаточне враження – тобто формуєте те, що вони винесли з презентації. Люди часто запам'ятовують це найкраще.
  • Підготувати інструменти та володіти ними. Якщо ви хочете, щоб аудиторія легше сприйняла ваше повідомлення і запам’ятала його – доповніть свою створену в програмі презентацію ілюстративними наочними та технічними засобами – зображеннями, графіками, фотографіями, моделями тощо. Навіть якщо ви використовуєте у своїх презентаціях допоміжні засоби, не забувайте, що найбільш важливим елементом все ще є ви як спікер.

Вам потрібно скласти презентацію на будь-яку тему? Спеціалісти нашої компанії здатні зробити презентацію довершеною та виконати ваші умови – лишилось тільки звернутися до нас по допомогу.

КОНТАКТИ

ГРАФІК РОБОТИ

Ми відкриті 24/7

ДІЗНАТИСЬ ВАРТІСТЬ

Оберіть послугу

Для швидкого звʼязку рекомендуємо залишати
номер телефону або @контакт в Telegram

Я даю згоду на обробку своїх персональних даних відповідно до політики
конфіденційності
та приймаю умови договору публічної оферти

Уже замовив(ла) роботу?
Залиш відгук про роботу кролика, для
нього це дуже важливо!

Залишити відгук