Секрети написання твору

Тим для кого написання твору – це загадка, слід зазначити, що нічого складного тут немає, бо це просто текст на певну тему, яку зазвичай дає вам викладач. Усі вони складаються з вступної частини, основи та висновку. Те, як саме структуровано художній твір та який стиль написання слід використовувати, завжди залежить від його типу.

Твір-розповідь: підготовка до написання

Щоб написати гарний художній твір, дуже важливо до нього добре підготуватися:

  • Завдання. Уважно прочитайте, що від вас вимагають. Визначте, який тип есе написати.
  • Матеріали. На додаток до вашого завдання ви зазвичай отримуєте і матеріали. Це може бути вірш чи газетна стаття, а також уривок із великого тексту. Після отримання необхідно кілька разів уважно прочитати цю інформацію.
  • Позначки. Після цього позначаєте важливі уривки тексту кольором.
  • Збір ідей та нотатки. Вам корисно буде робити нотатки під час читання, а потім незайвим буде знову зібрати цікаві ідеї на тему твору, і значення цього кроку не варто недооцінювати.
  • Упорядкування. Щоб навести лад серед своїх нотаток, вам слід упорядкувати їх. Наприклад, ви можете створити список або розумову карту.
  • План. Подумайте, в якій частині свого українського твору і що саме ви хочете написати.

Контрольний твір: будова

Тут ми розберемо загальну структуру , яку можна використовувати з усіма типами есе (наприклад, у ліричному творі). Проте деталі залежать від типу есе та завдання. Вступ. Коли ви пишете вступ, то у ньому знайомити свого читача з темою. Він повинен зрозуміти, який це тип есе (твір про вчинок абощо) . Якщо у вас є текст, прийнятий за основу – ви надаєте всю важливу інформацію про нього:

  • Автор. Хто написав текст?
  • Назва. Як називається текст?
  • Дата або рік публікації. Коли було опубліковано текст?
  • Місце видання. Де було опубліковано текст?
  • Зміст. Про що йдеться в тексті? Будьте лаконічними і пам’ятайте що вступ має становити лише 5-10 відсотків твору-мініатюри чи великої праці такого типу. Тобто, якщо нарис має п’ять сторінок, то це буде максимум пів сторінки.

Написати твір: основа і висновок

Найважливішою частиною вашого есе є тіло, або основна частина. Точний зміст основи залежить від форми, але у будь-якому випадку тут ви інтенсивно займаєтеся розвитком своєї теми або свого питання. Крім того, тут мають бути присутні:

  • Логіка. Ви повинні викласти свої думки в логічному порядку. Наприклад, ви можете вибрати хронологічний порядок, крім того можна розташувати їх тематично під час написання твору.
  • Зв'язок. Переконайтеся, що ви встановили зв’язок між різними точками вашої оповіді.
  • Загальна картина. Ніколи не втрачайте загальну картину, використовуючи план і нотатки як орієнтир під час написання. Тіло є найдовшою частиною вашого ще ненаписаного твору і має становити 80-90 відсотків усього об’єму. Наприкінці потрібно коротко підбити підсумки основної частини і зробити з них висновок. Залежно від типу і теми, ви іноді можете висловити власну думку, однак більше не повинні вносити жодних нових результатів, а лиш зробити ефектне завершення. Як і вступ, висновок є лише невеликою частиною вашого твору про Мойсея чи на іншу тему, а значить – він не повинен бути більш як 10 відсотків від загальної довжини.

Ідеальний твір: тиша, вичитування, редагування та уникнення помилок

Коли ви закінчите писати твір-казку, або твір-відгук, або щось інше – знайдіть час, щоб прочитати цю працю ще раз . Під час перегляду звертайте увагу на наступні моменти:

  • Помилки. Стережіться орфографічних і граматичних помилок.
  • Повторення. Не використовуйте ті самі слова знову і знову, намагаючись не починати послідовні речення з однієї фрази, а замість цього пишіть різноманітно.
  • Довжина речення. Ваші речення не повинні бути надто довгими, бо у такому разі ви швидко пропускаєте деякі помилки. Крім того великі речення важко читати.
  • Вичитка вголос. Якщо ви пишете есе вдома, прочитайте його вголос наприкінці, тому що саме таким способом швидко помітите, коли щось звучить смішно.

Найпоширеніші види творів

Якщо ви пишете, наприклад, твір про осінь тощо, то повинні знати тип цієї праці, а саме:

  • Конспект. Синопсис коротко викладає основний зміст тексту книг, розділів книг, газетних статей чи інших типів тексту. Мета полягає в тому, щоб ваш читач знав про всіх важливих людей і події, навіть якщо він не знайомився з тим, що ви описуєте.
  • Доповідь. Тут ви об’єктивно викладаєте подію чи дію не висловлюючи власної думки. За допомогою доповіді ви інформуєте читача саме про тему, коротко описуючи події. Прикладом цього може слугувати протокол про нещасний випадок .
  • Дискусія. Під час дискусії, наприклад, щодо твору про Мазепу і самого персонажу, ви об’єктивно розглядаєте текст чи тему, тоді як на поставлене питання відповідаєте аргументовано. У більшості випадків є «за» і «проти»: одна сторона за щось, а інша – проти. Аргументи завжди мають однакову структуру: спочатку ви робите твердження, потім обґрунтовуєте його та завершуєте прикладом.
  • Характеристика. У характеристиці ви описуєте персонажа з тексту, наприклад твір про Наталку Полтавку. Ви занурюєтеся в зовнішність і внутрішню роботу персонажа та його історію, також описуєте його поточну ситуацію, поведінку та стосунки з іншими людьми. Для характеристики можна використовувати лише інформацію, яку ви знайшли в тексті.
  • Інтерпретація. За допомогою інтерпретації ви намагаєтеся зрозуміти значення та ефект тексту. Це може бути вірш, оповідання , драма або книга (твір про Айвенго). Спочатку ви намагаєтеся описати та витлумачити всі важливі частини тексту.

Написання твору – декілька корисних порад наостанок:

  • Час. Перш ніж почати писати, подумайте, скільки часу вам знадобиться для кожного кроку написання твору про калину тощо. Виділіть достатньо часу для підготовки та перегляду і якщо це можливо – робіть перерви, щоб зосередитися.
  • Системність. Дотримуйтеся робочих кроків для написання твору, тоді ви точно знатимете, як діяти в рамках цього та наступного завдання.
  • Інші автори. Звертайте увагу на те, як інші люди пишуть свої тексти, наприклад, у газетах чи книгах, тому що з них можна багато чого навчитися. Вам потрібно написати, наприклад, твір про Берегиню, але займатися цією справою немає натхнення та часу? Не потрібно переживати із цього приводу, тому що команда профі вже готова зайнятись цим замість вас. Яке б завдання ви перед ними не поставили, написати твір про мати по Шевченку, чи інше – спеціалісти впораються з цим на вищому рівні і в поставлені строки.

КОНТАКТИ

ГРАФІК РОБОТИ

Ми відкриті 24/7

ДІЗНАТИСЬ ВАРТІСТЬ

Оберіть послугу

Для швидкого звʼязку рекомендуємо залишати
номер телефону або @контакт в Telegram

Я даю згоду на обробку своїх персональних даних відповідно до політики
конфіденційності
та приймаю умови договору публічної оферти

Уже замовив(ла) роботу?
Залиш відгук про роботу кролика, для
нього це дуже важливо!

Залишити відгук